فایل ورد قابل ویرایش
223 صفحه با کیفیت بالا
توضیحی مختصر از مقاله :
- مقدمه
نيروگاههاي بخاري يكي از مهمترين نيروگاههاي حرارتي مي باشند كه در اكثر كشورها، از جمله ايران سهم بسيار زيادي را در توليد انرژي الكتريكي بر عهده دارند، به طوريكه سهم توليد اين نوع نيروگاهها حدود 3/47% كل توليد انرژي كشورمان مي اشد. از مهمترين اين نيروگاهها در كشورمان مي توان به نيروگاههاي شهيد سليمي نكا ،شهيد رجايي قزوين، شهيد محمدمنتظري اصفهان، رامين اهواز، اسلام آباد اصفهان، طوس مشهد، بعثت تهران، شهيد منتظر قائم كرج، تبريز، بيستون كرمانشاه ، مفتح (غرب) همدان، و بندرعباس اشاره نمود. مشخصات اين نيروگاهها به همراه ديگر نيروگاههاي بخاري كشورمان در سال 1381 را ميتوان در جدول (1-1) مشاهده نمود.در اين نيروگاهها، از منابع انرژي فسيلي از قبيل نفت، گاز طبيعي، مازوت و غيره استفاده ميشود؛ به اين ترتيب كه از اين سوختها جهت تبديل به انرژي حرارتي استفاده شده، سپس اين انرژي مكانيكي، و در مرحله بعد به انرژي الكتريكي تبديل مي گردد. به عبارت ديگر در اين نيروگاه سه نوع تبديل انرژي صورت مي گيرد. اولين نوع، تبديل انرژي شيميايي (انرژي نهفته در سوخت) به انرژي حرارتي است كه اين تحول در وسيله اي به نام ديگ بخار صورت مي پذيرد. اين تبديل انرژي باعث مي شود كه آب ورودي به ديگ بخار تبديل به بخار با دماي زياد شود. دومين نوع، تبديل انرژي حرارتي به انرژي مكانيكي است كه اين تحول در توربين نيروگاه صورت مي گيرد و انرژي حرارتي در بخار ورودي به توربين، تبديل به انرژي مكانيكي چرخشي محور توربين مي شود. سومين و آخرين نوع از تبديل انرژي در نيروگاههاي بخاري، تبديل انرژي مكانيكي روتور به انرژي الكتريكي مي باشد كه اين تحول در ژنراتور نيروگاهها صورت مي گيرد. در نهايت، انرژي الكتريكي توسط خطوط انتقال به مصرف كنندگان منتقل مي شود. در اين فصل برآنيم تا تجهيزات اين نوع نيروگاهها را تشريح كنيم. بدين منظور ابتدا سيكل ترموديناميكي بخاري بيان مي گردد. پس از آشنايي مقدماتي با تجهيزات اصلي يك نيروگاه از قبيل توربين، ديگ بخار، كندانسور، و پمپ تغذيه، به طور مجزا، تجهيزات اصلي و جانبي اين نيروگاهها مطرح مي شود.
انواع سيستم هاي خنك كن
سيستم هاي خنك كن براساس نوع طراحي و شرايط محيطي اقسام مختلفي دارند كه در شكل (1-20) نشان داده شده است.انواع اين سيستمها را ميتوان به صورت زير نام برد:
الف) سيستم آب تازه يا يكبار گذر
ب ) سيستم چرخشي
ج) سيستم تركيبي
1-10-3- سيستم يكبار گذر
در اين سيستم ها، آب خنك كن از يك منبع طبيعي آب، مثل دريا، درياچه طبيعي يا مصنوعي، و يا رودخانه ها گرفته مي شود و به وسيله پمپ هاي چرخش آب خنك كننده به درون لوله هاي كندانسور جريان مي يابد. اين آب، ضمن عبور از اين لوله ها گرم شده و دوباره به همان منبع تخليه مي شود. فاصله تخليه آب از مكان برداشت آن بايد زياد باشد تا دماي آب بازگشتي به منبع تأثيري بر دماي آب برداشتي از منبع نداشته باشد. همچنين طراحي سيستم خنك كن بايد بگونه اي باشد كه دماي آب برگشتي به منبع، مسائل زيست محيطي را براي آبزيان به همراه نداشته باشد. طراحي اين سيستم ها در شكل (1-21) نشان داده شده است. به عنوان مثال در نيروگاههاي نكا و بندرعباس كه در كنار دريا قرار گرفته اند، از يستم يكبار گذر استفاده ميشود؛ زيرا آب دريا با دماي مناسب و به مقدار كافي در دسترس مي باشد. در نيرگاه نكا، آب ورودي از دريا با دبي ton/h52000 و دماي حدود 21 وارد كندانسور شود كه با دريافت حرارت از بخار خروجي توربين، به آب با دماي 31 تبديل مي گردد.
نظرات شما عزیزان: